Skip to main content

Ook voor te vroeg geboren baby’s zijn er nu passende kleertjes, dankzij deze verpleegkundige

Door Kristel Schreurs


Els van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. Brynn draagt kleding van Perfectly Preemie. A:eelding: Rob Oostwegel

Neonatologie. Het is de afdeling waar zieke of te vroeg geboren kindjes terechtkomen. Verpleegkundige Els van der Zee uit Heerlen zorgt ervoor dat ook de allerkleinsten kleding krijgen die past. In dit verhaal vertelt ze waarom dit zo belangrijk voor ouders is en geeD ze een uniek inkijkje in een afdeling waarvan niemand weet wat zich daar afspeelt, tenzij je er terechtkomt.
Op Wereld Prematuren Dag, 17 november, wordt sBlgestaan bij te vroeg geboren kindjes. Eén op de veerBen baby’s komt voor 37 weken zwangerschap ter wereld en is prematuur. Ben je ouder van een kind dat te vroeg wordt geboren, dan stap je in een wereld vol monitors, wiMe jassen en veel te grote babykleding. Een wereld die de dromen van nieuwbakken ouders in een dichte mist hult. Els van der Zee (40) maakt het dagelijks mee. Ze werkt op de afdeling neonatologie van het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen, waar ze zorgt voor zieke en vroeggeboren baby’s en ouders begeleidt.

Pefectly Preemie

Van der Zee: „Ik werk op een eilandje waar niemand wil aanmeren. Kom je abrupt op dit eiland, dan ben je nog niet zo makkelijk weer weg. Een opname op deze afdeling is niet zonder zorgen. Om ouders een hart onder de riem te steken en wat kleur te geven aan onze

afdeling, ben ik begonnen met Perfectly Preemie. Samen met vijf vrijwilligers zorg ik ervoor dat ook de allerkleinsten, met een gewicht onder de 1800 gram kleding krijgen die past”, vertelt Els. „Ik vind het fijn dat ouders door dit kleine gebaar eventjes kunnen ontspannen.”

Lees ook: Dit zijn de beste potjes babyvoeding uit de supermarkt

Het idee voor Els’ project werd geboren in coronaBjd. „Toen mijn buurvrouw Annemiek Lipsch vroeg of ze mondkapjes kon maken, moest ik haar teleurstellen. Totdat ik dacht aan Hana, een meisje dat vanuit het ziekenhuis in Maastricht was overgeplaatst. Hana woog 1200 gram en had geen passende kleding. Maatje 44 was veel te groot.” Els vroeg Annemiek of ze wilde proberen een rompertje te maken voor Hana. „Dat wilde ik wel”, zegt Annemiek. „Ik was op zoek naar een nu`g project en had nog veel stof in huis. Stof dat niet zou worden verwerkt in carnavalskostuums.”

Els van der Zee
Els van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. De baby draagt kleding van Perfectly Preemie. Foto: Rob Oostwegel

Annemiek kreeg van Els een voorbeeld en maakte een rompertje dat op Hana werd gepast. Niet veel later volgden er dekentjes, omslagdoeken, mutsjes en jurkjes. Alles in maat 38 tot 42. „Ik ben blij dat ik me op deze manier kan inzeMen en zit nu drie dagdelen per week achter de naaimachine. Ik heb zelf twee Beners. En hoewel mijn kinderen niet te vroeg zijn geboren, kan ik me goed voorstellen dat een vroeggeboorte veel impact heeb op ouders. Ik vind het fijn dat ouders door dit kleine gebaar eventjes kunnen ontspannen. De dankbaarheid die ik terugkrijg, maakt dat ik nog heel veel setjes wil naaien.”

Annemiek Lipsch naait de kleertjes. Foto: Rob OostwegelAnnemiek Lipsch naait de kleertjes. Foto: Rob Oostwegel

Te groot

En dankbaar zijn ze, de ouders van Hana, Rudi (34) en Tamara (32) Spees uit Brunssum. Hana werd geboren op 4 maart 2020. Tamara was 28 weken zwanger toen ze met spoed werd opgenomen. Door complicaBes als gevolg van een te hoge bloeddruk was haar leven en dat van haar baby in gevaar. „Het HELLP-syndroom zorgde ervoor dat Hana te weinig bloed kreeg en dat haar hartje stopte met kloppen. Met een spoedkeizersnede werd ze gehaald in het ziekenhuis in Maastricht. Ze woog 996 gram”, vertelt Tamara.

Els van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. Foto: Rob OostwegelEls van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. Foto: Rob Oostwegel

Na enkele spannende weken op de neonatale intensieve care afdeling (NICU) werd ze overgeplaatst naar het Zuyderland Ziekenhuis. „Omdat het steeds beter ging met Hana, kregen wij meer verantwoordelijkheid en mochten we zelf voor ons meisje zorgen. Eindelijk voelden wij wat het is om ouder te zijn. Dat gevoel werd versterkt toen Els met die kleertjes kwam. Als nieuwbakken ouders heb je doorgaans een eerste pakje in de ziekenhuistas ziMen. Maar wij hadden geen vluchMas, laat staan kleding die paste. De dekentjes, de omslagdoek en kleding die we kregen, waren een kleurrijk lichtpuntje. Door zoiets simpels, belangeloos gemaakt door vrijwilligers, werden we even weggehaald uit dat vat vol zorgen, de piepjes en het bezoek van artsen. Even konden we ontspannen, tuMen over kleertjes en dat gelukkige gezinnetje zijn.”

Kleertjes van Perfectly Preemie voor vroeg geboren kindjes Foto: Rob OostwegelKleertjes van Perfectly Preemie voor vroeg geboren kindjes Foto: Rob Oostwegel
Na acht weken werd Hana ontslagen uit het ziekenhuis en namen Rudi en Tamara een gezonde baby mee naar huis. „En nu weegt ze zeven kilo. We hebben veel ondersteuning gekregen en dat heeft er mede voor gezorgd dat ze zich zo goed ontwikkelt.”

Tamara vertelt het inmiddels onverschrokken. „Maar dat heeft tijd gekost. Als het je overkomt, sta je stijf van de adrenaline en ben je aan het overleven. Pas later besef je wat er gebeurd is. Met psychologische hulp heb ik die zorgen van toen, die drie maanden zwangerschap die ik gemist heb, een plekje gegeven. Veel mensen begrijpen het verdriet niet. Het gaat nu toch goed met ons kind? We verwijten het ze niet. Ook wij waren voor de zwangerschap onbevangen, hadden geen idee in welke wereld we stapten. Gelukkig weten ze dat op de afdeling neonatologie wel. Zij verfden die donkere wolk roze. Door er te zijn; voor ons en ons kindje. En door die leuke kleertjes die ons even deden ontsnappen van dat eilandje.”

Els van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. Foto: Rob OostwegelEls van der Zee samen met baby Brynn de Graaf. Foto: Rob Oostwegel

Kleur

Inmiddels zijn Els en haar team 300 kleurrijke dekentjes en 100 setjes kleding verder. „De kleding geeft kleur aan onze afdeling en zorgt ervoor dat ouders eventjes opfleuren. Vaak komen ouders onverwacht en helemaal in de stress op onze afdeling. Hun hoofd staat er niet naar online kleding te kopen en daarbij weten ze niet welke maat past. Hoe fijn is het dan dat er hier een doos staat met kleding in verschillende kleuren en prints? Als het kindje kleding aan mag, dan hoeven ze geen dure sets (kleding in maat 39 tot 42 is een niche) online te kopen, maar kunnen ze in die doos kijken.”

Cadeau

Alle ouders in het Zuyderland Ziekenhuis die een kindje hebben met een geboortegewicht lager dan 1800 gram krijgen een setje cadeau. „Willen ze meer kleding, dan kost dat 7,50 euro per set. Met het geld dat we ophalen, kopen we nieuwe stof”, zegt Els.
Officieel is Perfectly Preemie nog geen stichting. „Maar daar komt snel verandering in”, vertelt Els. „Pas als we een stichting zijn, kunnen we donaties ontvangen. En die zijn meer dan welkom. Met het geld dat we voor de setjes vragen, halen we de kosten voor de stof er net uit. De rest (visitekaartjes, verzendkosten) betalen we uit eigen portemonnee. Als we met de stichting meer geld ophalen, kunnen we meer stof kopen en nog meer prematuren in andere ziekenhuizen van een eerste graBs pakje voorzien. Want hoe mooi zou het zijn als alle vroeggeboren kindjes in onze provincie zo’n setje krijgen?”

Stichting Perfectly Preemie is volledig afhankelijk van donaties. Donaties zijn daarom zeer welkom!

Bedrag





 

Doneren

Stichting Perfectly Preemie Nederland is volledig afhankelijk van donaties. Donaties zijn daarom zeer welkom!

Doneren is altijd vrijwillig en anoniem. Wij plaatsen op onze social media kanalen geen foto’s, namen of bedragen van donaties. Voor ons is elke donatie even waardevol.

Onze IBAN is: NL30 INGB 0009 494034 tnv Stichting Perfectly Preemie Nederland

Wij willen ouders op de couveuseafdeling een hart onder de riem te steken! Daarom zetten de vrijwilligers van Stichting Perfectly Preemie zich in om passende kleding en beddengoed te maken voor premature en dysmature baby’s van 1200 tot 1800 gram die op de couveuseafdeling verblijven. Setjes kleding (in maat 40/42) worden gratis uitgedeeld. Eventueel kunnen extra setjes kleding gekocht worden tegen een vergoeding van de maakkosten.

Met ons initiatief hopen we ouders, maar ook de afdeling neonatologie, op te fleuren. We kunnen geen zorgen bij ouders wegnemen, maar we kunnen ze wel verblijden met mooie pakjes die passen.