Skip to main content

Perfectly Preemie

Stichting Perfectly Preemie is volledig afhankelijk van donaties. Donaties zijn daarom zeer welkom!

Hoe het begon…

Wij zijn Annemiek Lipsch en Els van der Zee. In maart 2020 zijn we met Perfectly Preemie begonnen (Annemiek met naaien en Els met het passen en aanbieden van de kleding op de couveuseafdeling).

Els werkt als verpleegkundige op de neonatologieafdeling in het Medisch Centrum Zuyderland te Heerlen. Ze vertelt:

Els van der Zee

‘Ruim 20 jaar geleden, toen ik net begon met werken op de neonatologieafdeling, stond daar voor de ingang van de afdeling een vitrinekast met kleding in maat 44. Deze kon je toen nog niet kopen in de winkel. Er was een naaister die deze kleertjes speciaal maakte voor de allerkleinste baby’s van onze afdeling. Heel simpele broekjes met een omslagtruitje erbij in 3 of 4 verschillende printjes of kleurtjes. Deze setjes waren gemaakt van zachte katoen met touwtjes en elastiek.
De setjes in de vitrinekast waren gewassen en verpakt en konden bij de verpleegkundigen van de afdeling gekocht worden. Veel ouders kochten ook de ‘babyborn’ poppenkleding om hun baby iets ánders te kunnen aandoen. Qua materiaal zeer ongeschikt (want van polyester) en ook de pasvorm was niet geweldig.
Met deze twee herinneringen is eigenlijk mijn idee van Perfectly Preemie ooit ontstaan…
Prematuur kleding in maat 44 is inmiddels overal te koop, maar een maatje kleiner is alleen online verkrijgbaar bij speciale websites. Ik merk zelf dat ouders op het moment van een opname vaak heel andere dingen aan hun hoofd hebben, dan dat ze op zoek gaan naar passende kleding. Ouders zijn geschrokken, verdrietig, bang, moe en machteloos. Hun kindje ligt in een couveuse aangesloten aan allerlei apparatuur en hun toekomst is onzeker. Op dat moment is het mooi om ouders iets aan te kunnen bieden dat hen even afleidt van deze situatie. Met het uitzoeken van een mooi setje kleding aan de couveuse of aan het bedje van hun kindje, kunnen ze als ouders weer even bezig zijn met ‘normale’ babyzaken: het uitzoeken van het eerste setje kleding dat hun kindje na de geboorte zal gaan dragen.

Annemiek en ik zijn bijna-buurvrouw en we kennen elkaar via de plaatselijke harmonie. Tijdens de lockdown van de coronapandemie vroeg Annemiek of ze mondkapjes kon maken voor op de couveuseafdeling. Die mochten we helaas niet gebruiken op de afdeling, dus heb ik haar gevraagd of ze eens kon proberen een rompertje en mutsje te maken in maat 40. Dat heeft ze gedaan en samen hebben we het basispatroon net zo lang aangepast totdat we een ideale pasvorm hadden. Vervolgens gingen we ook nog broekjes maken en zo werden de sets compleet.
Zo begon onze samenwerking…

Perfectly Preemie liep zo’n vaart! Er was veel draagvlak, we kregen zelfs van mensen geld toegestopt om nieuwe stoffen te kopen. Omdat er steeds meer vraag naar kwam en we alles goed wilden vastleggen, zijn we op 20 november 2020 samen naar de notaris gegaan om daar officieel Stichting Perfectly Preemie Nederland op te richten.

Volg ons op Instagram

Stichting Perfectly Preemie is volledig afhankelijk van donaties. Donaties zijn daarom zeer welkom!

Bedrag





 

Doneren

Stichting Perfectly Preemie Nederland is volledig afhankelijk van donaties. Donaties zijn daarom zeer welkom!

Doneren is altijd vrijwillig en anoniem. Wij plaatsen op onze social media kanalen geen foto’s, namen of bedragen van donaties. Voor ons is elke donatie even waardevol.

Onze IBAN is: NL30 INGB 0009 494034 tnv Stichting Perfectly Preemie Nederland

Wij willen ouders op de couveuseafdeling een hart onder de riem te steken! Daarom zetten de vrijwilligers van Stichting Perfectly Preemie zich in om passende kleding en beddengoed te maken voor premature en dysmature baby’s van 1200 tot 1800 gram die op de couveuseafdeling verblijven. Setjes kleding (in maat 40/42) worden gratis uitgedeeld. Eventueel kunnen extra setjes kleding gekocht worden tegen een vergoeding van de maakkosten.

Met ons initiatief hopen we ouders, maar ook de afdeling neonatologie, op te fleuren. We kunnen geen zorgen bij ouders wegnemen, maar we kunnen ze wel verblijden met mooie pakjes die passen.